Kako trdota vode lahko vpliva na kožo in gospodinjske aparate

Že vsakdo izmed nas se je že kdaj srečal s trdo vodo. Trda voda lahko povzroča številne težave tudi občutljivim ljudem, saj vpliva na zdravje kože in na lase. Kadar je v vodi preveč mineralov MG in Ca se trdota vode spremeni v bolj trdo in kot taka povzroča na občutljivih ljudeh rdečico na koži, povzroča srbenje in izsušitev ter luskasto kožo.

Tudi lasje postanejo togi in brez leska. Trda voda pa vpliva tudi na življenjsko dobo vseh gospodinjskih aparatov. Zaradi nabiranja kamna na njih se zmanjša njihovo delovanje, kvarijo se deli, ki so izpostavljeni direktnemu stiku z vodo. Opazimo lahko tudi slabše pranje perila. Detergenti za pranje perila se v trdi slabo raztapljajo in posledično slabo očistijo madeže na oblačilih. Hkrati pa ostanki praška skupaj z vodnim kamnom kvarijo gospodinjske aparate in jih umažejo. Tudi sama sem že imela težavo s pralnim strojem, ki je dotrajal samo zaradi vodnega kamna.

Kako  trdota vode lahko vpliva na kožo in gospodinjske aparate

Od takrat sem bila zelo pozorna na čiščenje in dodajanje sredstev proti vodnemu kamnu in na to kakšna je trdota vode. To sicer na dolgi rok ni bila dobra rešitev, saj je perilo zaradi teh dodajanj malo posivelo in izgubilo prave barve. Zato je najboljša možnost, da trdota vode ne vpliva na naše gospodinjstvo postavitev ionskih izmenjevalcev, ki vodo mehčajo z izmenjavo Ca in Na ioni v kolonah, ki so napolnjeni s smolo, v katerih potekajo vse te reakcije. Ti ionski izmenjevalci se namestijo na mesto, kjer priteka voda v hišo.

Mehka voda je rešiteljica večina problemov, ki jih lahko ustvari trda voda. Voda postaja tudi bolj okusna in brez vonja. Tudi mi smo v hiši doma namestili to vrsto mehčanja vode. Že kmalu sem opazila razliko. Najprej na kozarcih pri pomivanju posode, ker ni bilo belih kapljic in ostalih belih madežev na posodi. Čedalje manj pogosto je bilo potrebno čistiti aparate za kavo in grelcev za vodo.

Zato bi vsem, ki imajo možnost, da si namestijo take naprave za mehčanje vode.